Bilgisayarınızı veya günümüzde sadece kripto para madencilik teçhizatını internete bağlayarak kısa yoldan para kazanma fikri son derece çekici. Ancak, Bitcoin madenciliği kuşkusuz göründüğü kadar basit bir iş değil. Madencilik sektörü çok rekabetçi ve sofistike bir sektördür.
Buna rağmen madenciliğe ilgi duyan kişiler hala sektöre katılabilir ve marjlarını daraltarak iyi bir kazanç elde etme potansiyeline sahiptir. Her şey yine de ucuz kaynaklara düşüyor ve madencilikte bu kaynak elektrik kaynağı. Dünyanın dört bir yanındaki elektrik fiyatları arasındaki fark, belirli bir ülkede Bitcoin madenciliği yapmanın, aynı şeyi komşu bir ülkede bile yapmaktan çok daha fazla karlı olabileceği anlamına geliyor.
Dünya Bitcoin Madencilik Maliyeti Haritası Çıkartıldı
Aşağıdaki resimde, tüm ülkelerin listesi ve madencilik yaparak bir Bitcoin kazımak için ortalama maliyeti USD cinsinden gösterilmektedir. Elite Fixtures tarafından yürütülen bu çalışma üç farklı madencilik ekipmanı- AntMiner S7, AntMiner S9 ve Avalon 6’dan ortalama bir Bitcoin madeni almak için gerekli olan tüketim kullanılarak bir araya getirildi.
Çalışma, her ülkenin hükümeti ve yerel elektrik şirketlerinin yanı sıra Uluslararası Enerji Ajansı, IBTimes raporları tarafından sağlanan elektrik fiyat verilerinden sağlanmıştır.
En Çok Kazandıran Ülke Venezuela
Bitcoin madenciliği işinden en çok kazanç elde edenler Venezuela’da. Süreç sadece yaklaşık 530 dolara mal oluyor.
Mevcut Bitcoin fiyatının 10.000 $ civarında olması, Güney Amerika madencileri için büyük bir geri dönüş oranı potansiyeline sahip. Ek olarak, ülkenin ekonomik ve siyasi iklimi göz önüne alındığında, pek çok Venezuelalı’nın madenciliği kullandığını görmek şaşırtıcı değil. Sadece Venezuela’da değil, aynı zamanda Güney Amerika’lılar kriz dönemlerinde bu ucuz elektriği kullanıyorlar.
Bitcoin madenciliğinde en pahalı ülke ise Güney Kore oldu. Araştırma sonucuna göre bir Bitcoin kazımanın Güney Kore’de maliyeti 26.170 dolara mal oluyor. Bu maliyet, mevcut Bitcoin fiyatının oldukça üstünde olmasıyla dikkat çekiyor.
Türkiye’de Bitcoin Madenciliği İçin Avantajlı Ülkeler Arasında
Yukarıda gösterilen verilere göre Türkiye’de madencilik yaparak bir Bitcoin kazımak için gereken maliyet yaklaşık 5 bin dolar civarında. Bitcoin’in 10 bin dolar civarında değeri olduğu göz önüne alındığında harcanan masrafın iki katı kar elde ettiği görülüyor.
Avrupa’da Pahalı
Batı Avrupa’daki birçok ülke (Almanya ve Danimarka gibi), Bitcoin madenciliği için en pahalı bazı ülkeler arasında. Aslında, mevcut iklimde bahsedilen ülkelerden birinde bir Bitcoin madenciliği 4.000 dolara mal olacak.
Geçen yıl Cambridge Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Uzak Doğu’daki özellikle de Çin’deki ülkelerin dünyanın madencilik başkenti unvanını taşıdığını gösterdiği için , dünyadaki madencilik dağılımı ucuz elektrik hatlarını da açıkça izliyor.
Bitcoin Madenciliğinin Süper Güçleri
Çin’in ve hatta Rusya’nın madencilik süper güçleri olarak sahip oldukları güç neredeyse doğrudan kendi elektrik fiyatından geliyor. Araştırmaya göre Çin, Bitcoin başına 3.172 dolarla halen şu anda yüzde 70’lik bir getiri elde ediyor.
Çin ayrıca hükümetin madencilerin ülkede aşırı güç kullanmasına izin vermeye açık olmasından da kazanç elde etti ancak bu son zamanlarda incelemeye girdi. Çin hükümeti şimdi kripto para madenciliğini yasaklamak için çalışmalar yürütüyor.
Göreceli olarak ucuz elektrikten (Bitcoin başına 4.675 $ ‘dan) yararlanan başka bir süper güç ve hükümetten gelen sübvansiyonlar yakında düzenleme ve daha sıkı denetim altında olabilir.
Bitcoin Madenciliğinin Geleceği
Elektrik, madencilik kurulurken göz önüne alınması gereken ilk masraflardan biri olduğundan, madencilik kuruluşlarının yukarıdaki düşük maliyetli ülkeleri cazip bir ihtimal olarak değerlendirmeleri mantıklıdır. Bununla birlikte, Bitcoin büyümeye devam ederken, düzenleyici kuruluşlar madencilik de dahil olmak üzere farklı sektörleri hedef almaya çalışmaktadır.
Elektriğin daha pahalı olduğu diğer ülkeler olabilir, ancak örneğin Japonya gibi madencilik ve kripto para birimleri ile ilgili düzenlemeler çok daha hafiftir . Ayrıca, bazı madencilik havuzları ve hatta ICO’lar , maliyetlerini ve yüklerini yalnızca cüzdanlarında değil çevre üzerinde de denemek ve azaltmak için yeşil yenilenebilir kaynaklara yakın bölgelerde faaliyetlerini kurmak istiyorlar .